Otroški poganjalci – kako izbrati poganjalec za vašega malčka?

otroški poganjalci

Otroški poganjalci – kako izbrati poganjalec za vašega malčka?

Otroški poganjalci so primerni za malčke, ki so že shodili. Poganjalci spodbujajo gibalno aktivnost in razvoj ravnotežja, ter vaše malčke izvrstno pripravijo na kolo. Prehod na prvo kolo je tako zelo enostaven, saj vaš malček že obvlada ravnotežje.

Pri nakup poganjalca moramo biti pozorni na :

1. Višina sedeža

Višina sedeža mora biti taka, da ima otrok stopala popolnoma na tleh. Priporočljivo je , da ima kolo za nastavitev sedeža sponko, saj tako na zalo enostaven in hiter način, brez orodja prilagodimo višino sedeža.

2. Materjal

Poznamo poganjalce iz železa, aluminija in zmesi med aluminijem in magnezijem. Cenovno sta materjala iz aljuminija in alumini-magnezija dražja, vendar je materjal lažji, s tem pa je poganjalec občutno lažji. Prednost proti železu je tudi ta, da aluminij ne rjavi.

3.Pnevmatike

V praksi se pri izbiri pnevmatik srečujemo predvsem med izbiro EVA gume in napihljivimi pnevmatikami. Eva guma je bistveno cenejša. Prednost Eva gume je v teži, saj je za več kot pol kolograma na posamezno kolo lažja od napihljivih pnevmatik. Eva guma pa ima tudi zelo resne pomankljivosti, ki se kažejo predvsem v oprijemu in udobnosti vožnje. Oprijem je zelo slab in že rahlo meji na nevaren izdelek. Tudi udobnost je zelo slaba, saj je EVA guma precej trda in nima prožnosti. Udobnost z EVA kolesi se da primerjati z vožnjo z kočijo z lesenimi kolesi. Odgovor, zakaj se z EVA kolesi ne srečujemo v svetu odraslih je čisto preprost, saj se nihče nebi hotel voziti z njimi. Torej kvalitetni poganjalec ne more biti poganjalec z EVA gumami.

4. Teža

Primerna teža je med 3 in 4 kilogrami, saj ta teža ne predatavlja nobene težave za otroka. Imamo tudi lažje poganjalce, ki tehtajo 2 kg. Ti poganjalci, so predvsem kompromis z EVA gumami. Pri teži 2 kg malo pridobijo samo mamice, ki morajo, ko se otrok naveliča poganjalec nositi, za otroka pa dodaten kilogram ne predstavlja prav nobene razlike. Pri ultra lahkih poganjalcih z težo okoli 2 kg , gre predvsem za marketinški trik. Nabavna vrednost poganjalcev iz aluminija z EVA gumami, ki se pri nas prodajajo po 120 EUR je med 15 in 20 USD. Če že kupujete take poganjalce, vas ne sme stati dosti več kot 70 EUR.

5. Zavore:

Zavore za poganjalce niso potrebne, saj je otrok z nogami na tleh in zavira z nogami. Če je otrok mlajši od 3 let ne more dovolj stisniti zavorne ročke. Zavorne ročke, ob padcu predstavljajo samo dodatno nevarnost. Skratka, zavore odsvetujemo.

6. Omejevalnik obračanja :

Omejevalniki obračanja preprečujejo krmilu, da bi se obrnili za cel krog. Je varnostni dodatek, ki preprečjue padce, hkrati pa otroku omejuje občutek za popolno obračanje krmila. Ta občutek bo prej kot slej potreboval, saj pri pravh kolesih tega omejevalnika ni.

 

 

 

 

Otroški poganjalci so v naši poslovalnici tudi razstavljeni, ogledate pa si ji lahko tudi v kategoriji poganjalci.

Delite to objavo